Από πότε ασχολείστε επαγγελματικά με την γλυπτική;
Ασχολούμαι επαγγελματικά με την γλυπτική περίπου 15 χρόνια.
Τα γλυπτά από την φύση τους, έχουν μια ξεχωριστή υπόσταση, επιβλητική και βγάζουν μία δύναμη που δύσκολα μπορούμε να βρούμε σε άλλα έργα τέχνης. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;
Λόγω της τρίτης διάστασης και του μεγέθους του, ένα γλυπτό επιβάλλεται στο χώρο, οριοθετεί χώρο, είναι «χώρος». Έχει το προτέρημα να διαφέρει από κάθε οπτική γωνιά της θέασης του, φανερώνοντας έτσι διαφορετικές πτυχές του έργου. Αυτή είναι και η δύναμη της γλυπτικής.
Προτιμάτε κυρίως σύγχρονα, μοντέρνα ρεύματα γλυπτικής ή πιο κλασσικά και γιατί;
Προτιμώ την ¨καλή γλυπτική είτε αυτή λέγεται σύγχρονη είτε κλασσική.
Κάποια έργα αποδίδονται καλύτερα με κλασσικό τρόπο. Αν λοιπόν μπορείς,
το κάνεις. Άλλωστε η σύγχρονη γλυπτική έχει τις βάσεις τις στις σταθερές αξίες της κλασσικής γλυπτικής.
Καθόλα τη διάρκεια της καριέρας σας, έχετε δεχτεί επιρροές από μεγάλους γλύπτες της Ελλάδας ή του εξωτερικού;
Θα ήταν ψέματα να πω πως όχι. Προσωπικά νομίζω πως έχω δεχτεί επιρροές από τον Tony Cragg και τον Claes Oldenburg.
Είναι υγιές να έχεις επιρροές από καταξιωμένους καλλιτέχνες καθότι δεν υπάρχει παρθενογένεση. Τον εικοστό αιώνα έγιναν οι μεγαλύτερες επαναστάσεις στην τέχνη, έχουν γίνει τα πάντα. Αλλά δεν έχουν ειπωθεί τα πάντα. Ο άνθρωπος και εν γένει η κοινωνία επηρεάζει και επηρεάζεται από την τέχνη. Έτσι μέσα στην σφαίρα του χρόνου, θα υπάρχει πάντα κάτι καινούριο να θίξουμε μέσω της τέχνης.
Από που εμπνέεστε;
Έχω την εμμονή να χρησιμοποιώ αντικείμενα καθημερινής χρήσης και να τα αναγάγω σε έργα τέχνης. Είναι για μένα πρόκληση να επαναπροσδιορίζω τη χρήση πραγμάτων που υπάρχουν γύρω μας και να τα κάνω να μεταφέρουν έννοιες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν. Αυτή η πρόκληση είναι που μου δημιουργεί έμπνευση. Όλα λοιπόν γύρω μου αποτελούν ερέθισμα για δημιουργεί. Είμαι συνεχώς σε εγρήγορση για κάτι καινούριο.
Πιστεύετε ότι για έναν καλλιτέχνη, και ειδικά για έναν γλύπτη, μεγαλύτερο ρόλο παίζει το έμφυτο ταλέντο ή η τεχνική κατάρτιση και γιατί;
Το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Σίγουρα χρειάζεται, αλλά είναι μόνο η αρχή. Ειδικά στην γλυπτική, η τεχνική κατάρτιση είναι βασική γιατί μας δίνει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούμε πληθώρα υλικών. Άλλη τεχνογνωσία απαιτείται για ένα υλικό όπως το μάρμαρο, άλλη για το μέταλλο και άλλη για ένα πιο σύγχρονο υλικό όπως η ρητίνη.
Προσωπικά έχω πειραματιστεί με πάρα πολλά υλικά, τα οποία μου έχουν δώσει τεράστια ποικιλία επιλογών όσο αφορά το τελικό μου αποτέλεσμα. Το έμφυτο ταλέντο λοιπόν εξελίσσεται μέσα από την τεχνική κατάρτιση. Η σχέση αυτών των δύο είναι άρρηκτη.
Πόσο χρόνο απαιτεί η ολοκλήρωση ενός γλυπτού σας;
Η διαδικασία δημιουργίας ενός γλυπτού μπορεί να παρομοιαστεί με γέννηση. Στην αρχή έχουμε τη σύλληψη της ιδέας. Η ιδέα, η σκέψη, το αποτύπωμα αυτών που θέλει να αφήσει ένα γλυπτό πάνω στο συνειδητό και στο ασυνείδητο του θεατή είναι το εφαλτήριο για τη δημιουργία του. Έπειτα ακολουθεί η κύησή του. Αρχικά ξεκινάει μια διαδικασία μελέτης σε σκίτσα. Αυτά ανοίγουν το δρόμο γι την υλοποίηση της αρχικής μου ιδέας. Αφού αποφασίσω την τελική του μορφή, αρχίζω να δουλεύω με τα πρωτογενή υλικά που έχω επιλέξει. Έτσι φτάνοντας στη γέννηση, δημιουργείται η τελική μορφή στο προκαθορισμένο μέγεθος.
Η διάρκεια λοιπόν που χρειάζεται ένα γλυπτό είναι αρκετή. Εξαρτάται βέβαια πάντα από το μέγεθος, το υλικό και τις απαιτήσεις της φόρμας του.
Μιλήστε μας για κάποιο από τα έργα σας, που για εσάς έχει ξεχωριστή αξία.
Είναι δύσκολο για μένα να ξεχωρίσω κάποιο έργο μου. Κάθε έργο έχει
την δική του αξία αφού επηρεάζεται τόσο από τη χρονική περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκε όσο και από αυτό που θέλει να περάσει στον θεατή. Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια έργα μου, θα το έκανα βασισμένος σε αυτά τα οποία είναι περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένα από εμένα. Αυτά που δηλώνουν απώλεια και κατ” επέκταση απουσία. Ίσως γιατί, τις συγκεκριμένες έννοιες, τις έχω βιώσει αρκετά έντονα και με έχουν επηρεάσει βαθιά.
Η γλυπτική τέχνη έχει πολλές προεκτάσεις. Εσείς που τοποθετείστε;
Νομίζω ότι η γλυπτική δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στους ελιτίστικους χώρους των γκαλερί. Με ενδιαφέρει η γλυπτική όταν είναι πιο άμεση, όταν είναι σε δημόσιους χώρους, όταν γίνεται εφαρμοσμένη τέχνη και φλερτάρει με τη διαφήμιση και κυρίως όταν γίνεται design.
Τι ετοιμάζετε αυτή τη χρονική περίοδο;
Τώρα ετοιμάζω μια σειρά έργων, όπου είναι η συνέχεια της σειράς design objects μεγαλύτερης όμως κλίμακας. H σειρά αυτή περιλαμβάνει αντικείμενα από χυτό αλουμίνιο και ατσάλι. Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στην καθημερινότητά μας αλλά η διαφοροποίηση του υλικού τους καταργεί την αρχική τους χρήση και τα αναγάγει σε έργα τέχνης με προαιρετική χρηστικότητα. Ακόμα τελειοποιώ μια σειρά από ανάγλυφα – επιτοίχια από χυτό αλουμίνιο.
Τέλος, που μπορεί να βρει κάποιος εσάς και τα μοναδικά έργα σας;
Δουλειά μου μπορεί να δει κανείς στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.stathisalexopoulos.com Έργα μου υπάρχουν σε art shops όπως στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε όλα τα art shops των ΙΑΝΟΣ, και σε επιλεγμένους χώρους τέχνης και design όπως και στο Νeocleous design & art και στο Casamood στην Κύπρο .