Συνεντευξη του Σταθη Αλεξoπουλου στο περιοδικο Madame Figaro Κυπρου

 

Απο τη: Ροδούλα Κυπριανού:

ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: ΣΤΑΘΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας πολλά υποσχόμενος και ακούραστος καλλιτέχνης που αγαπά να σμιλεύει τη σκληρή πρώτη ύλη και να τη μετατρέπει σε έργο τέχνης.

Μιλήστε μας λίγο για τη νέα σας δουλειά…

Στην τελευταία μου δουλειά προσπαθώ να εντάξω πιο βαθιά τη γλυπτική τέχνη στο σύγχρονο ντιζάιν που με απασχολεί πολύ. Φλερτάροντας με αυτές τις δυο έννοιες εξελίσσω την προηγούμενη σειρά γλυπτών όπου αποτελείται από δυναμικές φόρμες δομημένες σαν νευρώνες, σαν μύες, να καταλήγουν σε συγκεκριμένες -αναγνωρίσιμες μορφές και άλλοτε όχι, προσδίδοντας σε αυτές και μια προαιρετική χρηστικότητα. Έτσι ίσως θα είναι και πιο εύκολο να βάλει κάποιος την τέχνη στη ζωή του. Η σειρά θα λέγεται «furnatomy» και ελπίζω να την παρουσιάσω μέσα στο 2010 εδώ στην Κύπρο.

Ανθρωποκεντρικό ή όχι, το γλυπτό έχει μια άλλη δυναμική, μια άλλη αφή, μια διαφορετική θέαση από άλλα καλλιτεχνήματα… Εσείς πώς προσδιορίζετε αυτήν του την ιδιαιτερότητα;

Είναι αλήθεια ότι το γλυπτό έχει μια διαφορετική δυναμική λόγω της τρίτης διάστασης. Επιβάλλεται στο χώρο με το μέγεθός του, οριοθετεί χώρο, είναι «χώρος». Έχει το προτέρημα να διαφέρει από κάθε οπτική γωνία της θέασής του, φανερώνοντας έτσι διαφορετικές ίσως πτυχές του έργου. Είναι η γοητεία της δύναμης της γλυπτικής.

Η νέα εποχή επιβάλλει και μια νέα φιλοσοφία, μια διαφορετική τοποθέτηση και ευαισθησία. Εσείς ως καλλιτέχνης πού στέκεστε;

Ο καλλιτέχνης σήμερα οφείλει να είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής του και με τα έργα του να κάνει σχόλια, να περνά μηνύματα, να προβληματίζει άμεσα ή έμμεσα. Κατά την άποψή μου η σύγχρονη γλυπτική πρέπει να έχει τις βάσεις της στις σταθερές αξίες της κλασικής γλυπτικής.
Πιστεύω, «η φόρμα είναι αυτή που με τη δύναμή της προσδιορίζει το έργο και την έννοιά του».

Ποια συναισθήματα σας δίνουν έμπνευση και ποιες μορφές σας ιντριγκάρουν περισσότερο;

Δεν ξέρω ποια συναισθήματα μου φέρνουν έμπνευση. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν είσαι καλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις, έχει αντίκτυπο στο έργο σου. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από το οτιδήποτε μπορεί να του κεντρίσει το ενδιαφέρον, να τον ερεθίσει. Από ένα κοινωνικό γεγονός που κρίνει πως θέλει να το θίξει και να το εντάξει στη δουλεία του, έως κάτι που απλά είδε και του δίνει αφορμή για καλλιτεχνική δημιουργία. Από μια σκιά, μια φωτογραφία, μια φιγούρα, δεν έχει σημασία. «Για να έχεις έμπνευση πιστεύω πως πρέπει να έχεις όρεξη να εμπνευστείς και ευαισθησία για να αντιληφθείς».

Μιλήστε μας λίγο για την περισυλλογή του γλύπτη την ώρα που σμιλεύει…

Όλα τα στάδια της εξέλιξης ενός γλυπτού επιβάλλουν αφοσίωση στο ίδιο το έργο. Από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας το έργο δεν παύει να σε απασχολεί μέχρι τη στιγμή της υλοποίησής του. Απαιτείται απόλυτη αφοσίωση, τα συναισθήματα ποικίλουν, οι αισθήσεις οξύνονται, ο χρόνος σταματά και τα μόνα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή είναι ο καλλιτέχνης και το έργο του. Είναι αυτή η μοναδική εμπειρία, αυτό το συναίσθημα που με κάνει να συνεχίζω να δημιουργώ, πάθος νομίζω λέγεται.

Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στην Κύπρο φιλοξενούνται στο Neocleous design & art, στη Λάρνακα καθώς και στο Hilton Λευκωσίας.
www.stathisalexopoulos.com

η φωτογράφιση έγινε στο σπίτι της αρχιτέκτονος Έβελιν Σκουτέλη

Share Project :

  • Categories:
  • Share Project :